6 мита за тренировките

09/30/2019
от

Здравейте всички, нека поговорим днес с вас за някои погрешни схващания, които са здраво залегнали в съзнанието на спортиста, а понякога дори и на фитнес инструкторите в залите.


Мит номер 1. Повече протеин = повече мускул

Това отчасти е вярно, защото тялото ни се нуждае от достатъчно протеин, за да изгради нови мускули. Въпреки това, щом достигнете определено ниво на прием на протеин, целият протеин над това ниво е по-вероятно да работи в ущърб и със сигурност няма да допринесе за изграждането на още повече мускулна маса. Освен това, този допълнителен протеин може да забави напредъка ви във фитнеса, тъй като тялото ще се нуждае от повече ресурси, за да премахне продуктите на гниене.

Консумирането на 2-2,5 грама протеин на килограм от телесното ви тегло се счита за оптимално. Няма нужда да печелите 3, 4 или дори повече грама протеин на килограм тегло, както правят някои мои приятели, това не е много умно и подходящо.

След като получите това количество протеин, използвайте останалите въглехидрати и мазнини за останалата част от дневните си калории. Те играят много важна роля в енергийното снабдяване на организма и във функционирането на хормоналната система.

Мит номер 2. Повдигнете тежестта възможно най-бавно

Често виждам момчета във фитнес залата да се опитват да вдигнат теглото възможно най-бавно, като по този начин увеличават времето, в което мускулът е под товар.

Истината е, че трябва да направите точно обратното, остра, експлозивна положителна фаза и отрицателна фаза със средно темпо, например, когато натискате щангата, докато легнете, спускате щангата към гърдите си около 2-2,5 пъти по-бавно, отколкото да я стиснете .

Мит номер 3. Загряването преди започване на тренировка намалява риска от нараняване

Това вероятно е един от най-опасните митове, тъй като според най-новите изследвания статичното разтягане преди тренировка и между упражненията може да увеличи риска от нараняване.

Ще бъде много по-добре да направите добра ставна гимнастика преди тренировка и да започнете всяко упражнение с подходи за загряване с по-малко тегло. Това ще ви помогне да разпръснете кръвта и да затоплите ставите и връзките. И в никакъв случай не трябва да се разтягате между комплекти, когато правите упражнението.

Мит номер 5. Работата със свободни тежести винаги е по-добра от работата със симулатори.

Това може да ви звучи диво, защото всички около нас настояват, че само свободните тежести ще ви позволят да напредвате добре във фитнеса, но в много случаи си струва да изберете за себе си работа на симулатори, а не свободни тежести. Работата на някои мускули може да се усети много по-добре на симулатори, отколкото при свободни тежести. И вие получавате мускулите, основното е правилно да изградите тренировъчния процес и напредването на тежестите.

Мит номер 6. Ако мускулите болят, тогава те все още не са се възстановили.

Много хора дори отменят тренировките си, ако почувстват мускулна болезненост, че все още не са готови да работят върху същите мускулни групи, но това не е така. Крепатура може да причини известен дискомфорт, но все пак можете да тренирате този мускул, ако е минало достатъчно време, това е около 48 часа. Но ако болката е много силна, тогава можете например да работите на помпа или да опитате някакво ново упражнение върху този мускул.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив