SARMS Промо

0885 348 157 Кликнете за бързо набиране

Фактор на ситостта

07/01/2019
от Екип GOLD SARMS

Факторът на ситостта е полезна

величина, която ни помага да поемем контрол върху апетита. Той се прилага за подобряване

на различни хранителни режими.

Апетитът е реакция на организма при недостиг на калории или на важни хранителни вещества в организма. Това не означава обаче, че процесът на настъпване на апетит е съвършен механизъм, който не търпи грешки. Сигналите за глад и тези за ситост се разпознават по присъствието на различни хранителни макронутриенти в състава на храната, която ядем. Това означава, че с всяко хранене ние приемаме на молекулно ниво комбинация от вещества, които удължават чувството за ситост за различен период от време.

Каква роля играят хранителните вещества във формирането на апетита?

Засищащи вещества:

  • Протеини;
  • Въглехидрати с умерен и нисък гликемичен индекс;
  • Мазнини;
  • Фибри;
  • Вода;
  • BCAA's, особено аминокиселината левцин;
  • Комбинация от горните спрямо % от теглото на храната.

Усилващи апетита вещества:

  • Въглехидрати с висок гликемичен индекс;
  • Кофеин;
  • Глюкоза;
  • Захар (глюкоза + фруктоза);
  • Подправки: къри, сол, люто, кисело и др.

Вещества, предизвикващи глад:

  • фруктоза;
  • мононатриев глутамат;
  • аспартам, ацесулфам и други синтетични, а и някои натурални стимулатори на ЦНС;
  • Комбинации от подправки - вариантите са много и често са индивидуално специфични.

Благодарение на Факторът ситост, гладът може да бъде прогнозиран. Опитите за това започват още през 80-те години на миналия век. Апетитът може да е създаден/усилен от конкретна съставка в храната, може да е генериран и усилван заради лош модел на хранене в продължение на дни/седмици. Може да е резултат обаче и от липса на конкретни съставки в иначе задоволения с храната глад. Ето защо, е от изключително значение да познаваме състава на храната и основните потребности на човешкия организъм.