SARMS Промо

0885 348 157 Кликнете за бързо набиране

Как да спрем да трупаме килограми?

06/26/2019
от Екип GOLD SARMS

През последните години излизат

различни тези за това как се отслабва. Някои твърдят, че трябва да хапваме по 6

пъти на ден, докато други смятат, че 3 хранения са напълно достатъчни. Има

такива които предпочитат кардио тренировки, а други се кълнат в ефективността

на упражненията с тежести. Понякога е трудно да преценим кое е правилно и кое

не – напълно нормално е да е така.

Така често попадаме в един затворен кръг на диети упражнения и временно отслабване, но после отново качване на килограми… Ако и вие сте в такава ситуация, не се безпокойте! В тази статия, ние ще ви помогнем да намерите пътя към сигурното и дълготрайно отслабване, без да си блъскате главата с часове кой е най-правилният режим за вас.

Трябва да уточним, че не става на въпрос за онези плаващи 1-2 килограма, които се дължат на водна задръжка, обилно хапване наобед или често срещаното наддаване преди месечния цикъл при жените.

Тук ще обсъдим постоянното покачване на килограми, които могат да притеснят и най-големия непукист. Килограми, които се задържат повече от 2-3 седмици и алармират, че сме променили нещо в начина си на живот.

Така, нека преминем по същество. За да се спре качването на килограми, трябва да се създаде калориен дефицит. Има три начина за това:

- Намаляване на приеманите калории

- Увеличаване на физическата активност

- Комбинация от двете

Първото важно нещо, което трябва да направите, е да определите причината за покачване на килограми. Никой не дебелее просто „от въздуха“ – винаги си има причина. Може би сте започнали да хапвате повечко, без да усетите? Или пък сте намалили физическата активност? Повече партита, по-малко спорт? Понякога малки промени в ежедневието ни могат да доведат до големи промени. Като например, сменили сте работата и вече не ви се налага сутрин да вървите 20 минути пеша. Или сте сменили мястото на което обядвате и без да искате консумирате по-калорийна храна.

Ето защо, намирането на проблема, колкото и малък да е той, е от съществено значение за голямата картинка. След като идентифицирате проблема, или проблемите, в ежедневието ви, които водят до натрупване на килограми, е време да преминете към решаването им. Как? Чрез изграждане на нови и трайни навици.

Ако например хапвате повече, опитайте да следите калорийния си прием за деня. Записвайте хранителните продукти, които консумирате, и ако преобладават повече захарни изделия и полуфабрикати, започнете да ги намаляте. Те са бедни на полезни вещества, а и освен това засилват апетита. Опитайте да контролирате и приема на мазнини, като в никакъв случай не ги спирате напълно. Уверете се, че приемате достатъчно количество протеин, защото той от голяма важност за тялото, а освен това има засищащ ефект. И в никакъв случай не забравяйте зеленчуците! Прибавете салата към всяко основно хранене – по този начин ще се заситите с по-малко калории, а и те са толкова полезни.

Ако по някаква причина, сте намалили физическата си активност, се опитайте да отделите поне 2-3 пъти в седмицата време за спорт. Няма значение какво, важното е да започнете да се движите. След време движението ще се превърне във ваш навик и вие ще се стремите да поддържате нивото на активността си. Организмът е изключително адаптивен в този смисъл.

Друг честосрещан проблем е преяждането. Доста хора смятат че схемата „днес преядох, затова утре ще огранича яденето“ важи. Това не е съвсем така. Ако се случва рядко и е инцидентна ситуация няма проблем, но преяждането през 2-3 дни е вредно и няма да доведе до нищо хубаво. Постоянното преяждане и граничаването на приеманата храна след това може да доведе дори до хранителни разтройства и да ви създаде проблеми с храносмилателната система.