Как стомахът влияе върху настроенията ни

07/11/2019
от
Някога чувствали ли сте се гладен и ядосан? Вероятно ви се е случвали да се скарате с колега в края на работния ден, защото вече умирате от глад. Или пък да се сдърпате с половинката си, защото не сте хапвали нищо цел ден. Възможно е, разбира се, просто да сте имали лош ден. Но ако причината е в липсата на храна, вероятно ядът ви е бил свързан с глада ви.

За да изследват връзката между глада и настроението, учените често измерват нивата на кръвна захар. Те се увеличават след хранене, защото консумираната храна се превръша в глюкоза, вид захар. Глюкозата е предпочитаният източник на енергия. Ако не сте яли отдавна, нивата на захар в кръвта спадат. При повечето хора, ниските нива на захар водят до глад.

Изследванията показват, че ниските нива на захар в кръвта и лошото настроение могат да бъдат свързани. Типични симптоми са:

- Промени в настроението

Възможно е да се чувствате изнервени, сърдити и дори ядосани. Изследване, публикувано в изданието Психология и поведение, твърди, че нивата на захар могат да доведат до състояние на силна умора, която кара хората да гледат по-негативно на нещата около тях.

- Агресия

Когато сте гладни, може да чувствате импулс да се карате с хората. Изследване проведено с обвързани двойки показва, че партньорите могат да бъдат агресивни един към другако нивата им на кръвна захар са по-ниски от обичайното.

- Лоша концентрация

Гладните ученици се концентрират по-трудно в час. Ако сте гладни на работа, може да не успеете да се консентрирате по време на сутрешната среща или по време на важен телефонен разговор. Когато учените изследвали концентрацията и вниманието на хората, за статия публикувана в американския вестник „Мозък“, те открили че чремето за реакция и вниманието на хората значително намалява при по-ниски нива на кръвната захар.

Защо се изнерявме когато огладнеем: Връзката между мозъка и стомаха

По принцип, когато се храним редовно и здравословно, метаболитните процеси в организма осигуряват нужните нутриенти за нормалното функциониране на тялото и мозъка. Разбира се, при някои метаболитни заболявания има някои пречки, но в повечето случаи, здравословният режим на хранене ни държи сити и с добро разположение.

За жалост, натовареният график през деня и други пречки могат да доведат до нередовно хранене. Ако останете прекалено дълго без храна, има няколко промени, които настъпват в организма. Ниската кръвна захар е един от тях, но това не е единствената причина за да се чувствате гладен.

Главните фактори са хормоните глюкагон и епинефрин, и симпатетиковият дял на нервната система. Когато нивата на захар в кръвта са ниски, глюкагонът и епинефринът се отделят. Тези хормони се опитват да вдигнат нивата на кръвната захар до нормалните й стойности, разграждайки складираните въглехидрати или мазнини. Адреналинът или епинефринът се нарича хормон на стреса, поради ефекта който има върху организма.

Той причинява много от симптомите на хипогликемия: треперене, изнервеност, потене, сухота в устата и т.н. Централната нервна система също участва в тези процеси. Когато в нея няма достатъчно глюкоза, тя води до объркване, замаяност и дори намалено съзнание.