Какво е най-добре да се пие по време на тренировка

07/12/2019
от

Пиенето на чиста вода по време на тренировка е полезно и всеки го знае. Но има начин не само да се попълнят резервите от течност в тялото, но и да се хранят с други жизненоважни елементи и по този начин да се увеличи ефективността на вашите тренировки.

В процеса на физическо натоварване човешкото тяло изпитва определени загуби. Първата течност се губи, както и някои елементи се губят заедно с тази течност, като електролити, калий и натрий, както и някои минерали, като магнезий и калций.Също така, нивото на захар в кръвта постепенно намалява, защото тялото непрекъснато произвежда енергия и тази енергия се губи в процеса на мускулна активност, следователно количеството захари постепенно намалява.Ние също така знаем, че по време на тренировка настъпва разрушаване на тъканите, т.е. протеиновите структури са изложени и унищожени.

Въз основа на гореизложеното се повдига въпросът дали можем да компенсираме всички тези елементи в хода на треноровка, за да удължим интензивността, да повишим ефективността и просто да нахраним нашето тяло с точно тези елементи, които сме загубили.
Първото нещо, което може да се каже веднага е, че водата е естествена и тялото се нуждае от нея. Но какво може да се разтвори в нея? Възможно ли е да се разтвори белтък ?

Спортни напитки, съдържащи протеини

Опитахме се да пием такива напитки по време на тренировка и можем да кажем, че това не е правилно. Тъй като протеиновите молекули и общото присъствие на протеин в течността правят напитката толкова тежка, тя прави тялото по-трудно за работа и по този начин намалява ефективността на самата тренировка. Но можете да разтворите захар във вода.

Има огромно количество енергийни източници - да подкрепят тялото енергично с помощта на такива компоненти като жен-шен, кофеин, гуарана ... т.е. елементи, стимулиращи човешката нервна система. Плюс това, дайте на организма си храна под формата на захари, чиято концентрация в енергетиката достига 14 грама на 100 милилитра.

Да вземем например сок от свеж портокал. Това е по същество напитка, която самата природа е създала и е осигурила с определена концентрация на хранителни вещества,като в момента говорим за захари. Така че, в портокаловия сок, концентрацията на захари достига 11-12 грама, т.е. в енергийния сектор е малко по-висока или същата. Факт е обаче, че тя винаги е била използвана като храна и се възприема от тялото като храна.

Има ситуации, в които тялото се нуждае от енергия, но това не е по време на тренировка, а преди да е изпълнена енергично трудна задача, т.е. енергийните напитки може да се пият само преди тренировка. Когато е необходимо да се осигури освобождаване на енергия и да се подхранва тялото с достатъчно голямо количество захари, които са необходими на организма да функционира правилно. Същото се отнася и за други напитки, съдържащи захари.

Всички напитки с високо съдържание на хранителни вещества могат по същество да бъдат сравнени с храни, които се разтварят просто във вода. Но тялото по време на тренировка не е възможно и няма сила да се ангажира с храносмилането, следователно концентрацията на хранителни вещества, а именно по време на интензивни упражнения, трябва да бъде минимална.

Има източници на енергия, които съдържат едни и същи стимуланти, като кофеин, гуарана, женшен ... но вместо захар тук се използват някои заместители на захарта. Какво можем да кажем за тези напитки.

Сладкият вкус дава илюзията, че напитката е сладка, но глюкозата в действителност не влиза в тялото, т.е. тялото всъщност не получава самия компонент, предназначен да поддържа или повишава нивата на кръвната захар. Ето защо, тези напитки не са подходящи за поддържане на нивото на захарите не по-рано, нито по време на тренировка.

Електролити

Електролити, т.е. калий и натрий, са тези компоненти, които позволяват на човешките нерви да провеждат електрически импулси към мускулите. Нашето тяло е в състояние да се движи точно поради наличието на електролити в тялото.

Много фитнес клубове продават вода с електролити и е много хубаво да я пиете . Но има един недостатък на тази напитка - няма захари и точно това й липсва. Тялото иска глюкоза. Затова веднага пристъпваме към следващата напитка.

Изотоник е вода, която съдържа електролити, калций и магнезий и най-важното е, че съдържа определено количество глюкоза, за да подкрепи нуждите на организма при запълване на кръвната захар. Много е важно концентрацията на тези елементи да е много близка до нивото на концентрация в човешката кръв, така че тя не претоварва тялото с ненужни елементи, включително захари, както при енергетиката. Така, тази напитка е удобна за използване по време на физическа активност и препоръчваме да я пиете по време на тренировка.

Коментари

много съм доволен от андарина ..пак бих си взел след почивката
Напиши отзив