Кои са 4-те вида телесни мазнини

06/24/2019
от
Голяма част от нас смятат мазнините за система за складиране на излишните калории, към която тялото прибягва когато прекали. Може би някога сте си задавали въпроса „Колко мазнини има в тялото ми?“ или „Колко мазнини трябва да има в тялото ми?“. Това не е очудващо – едно от основните притеснения на повечето хора са как да изгорят мазнините и да свалят излишните килограми.

Но мазнините, или мастната тъкан, играят важна роля за много жизненоважни функции в организма, от кръвообръщението до регенерирането и произвеждането на нови клетки. Именно затова, прекалено ниският процент на мастна тъкан може да доведе до негативни последици за здравословното ви състояние.

Кои са 4-те вида телесни мазнини?

Хората погрешно смятат, че мазнината в тялото е една и съща. Има 4 вида телесни мазнини, които са разпределени различно в организма:

Подкожна мазнина

При повечето хора, подкожната мазнина е изградена предимно от бели мастни клетки и се намира точно под кожата. Основно е разположена в зоната на ръцете и краката. В нея се складират излишните калории и целта й е да поддържа топлината на тялото (като естествена изолация). Когато теглото ви е в здравословните граници, подкожната мазнина не е опасна и не води до метаболитни проблеми.

Висцерална мазнина

Ако някой вид мазнина трябва да се определи като „опасна“, това е висцеранлата или „дълбока“ мазнина. Изградена е изцяло от бели мастни клетки и се сформира около корема и органите. Наличието на малко висцерална мазнина е нормално, но прекалено големите количества водят до риск от диабет и чернодробни заболявания. Една от основните индикации за наличието на висцерална мазнина е „биреното коремче“. Талия над 89см при жените и 102см при мъжете вероятно означава прекалено голямо количество подкожни мазнини, които могат да се отразят негативно на здравето ви.

Кафява мазнина

Една от основните промени в дефиницията на телесната мазнина през последното десетилетие е добавянето на нова категория: кафява мазнина. Това е метаболитно активна вид мазнина, която в момента се изследва за потенциалните си ползи при наднормено тегло.

В миналото се е считало, че само новородените имат кафява мазнина, но последните изследвания доказват наличието й и при възрастни. Кафявата мазнина регулира телесната температура и именно затова бебетата имат толкова много от нея. Когато тялото започне да развива достатъчно мускули, които да запазват топлината, този вид мазнина започва да изчезва.

При възрастните, кафявата мазнина е разположена между врата и гърба, около ключиците и по дължина на гръбнака. Количеството й варира при различните хора. Въпреки че този вид мазнина изгаря калории, натрупването й е доста трудно. Определено няма как да стане с ядене на шоколади и сладоледи. Според учените, добър начин за добиването й е излагането на ниски температури.

Бежова мазнина

Бежовата мазнина все още е загадка за науката. Според учените, мишките имат способността да преобразуват белите мастни клетки в т.нар. бежова мазнина, и че тази трансформация може да се осъществи и при хората. Бежовата мазнина прилича на кафявата, по това че изгаря калории за да създава топлина. Но също както при кафявата мазнина, бежовата мазнина е сравнително ново откритие и много неща около нея все още не са ясни.