Ролята на микроелементите в човешкото тяло

01/15/2020
от

Микроелементите са химични елементи, които се намират във всички живи организми, включително и в хората, в минимални количества, тоест в хилядни или по-малко проценти. Въпреки малкото съдържание на човешкото тяло, микроелементите са жизненоважни компоненти на нашето здраве.Списък на всички микроелементиБром (Br, Bromum) Молибден (Mo, Молибден)
Ванадий (V, ванадий) натрий (Na, натрий)
Желязо (Fe, Ferrum) Никел (Ni, Никол)
Йод (I, Йод) Калай (Sn, Stannum)
Калий (K, калий) Селен (Se, Селен)
Калций (Ca, калций) сяра (S, сяра)
Кислород (O, кислород) фосфор (P, фосфор)
Кобалт (Co, Cobaltum) Флуор (F, Флуор)
Магнезий (Mg, магнезий) хлор (Cl, хлор)
Манган (Mn, манган) хром (Cr, хром)
Мед (Cu, Cuprum) Цинк (Zn, Zincum)Ролята на микроелементите в човешкото тялоЧовешкото тяло съдържа повече от 70 минерала, микроелементите участват във всички процеси за поддържане на живота. За да разберем колко важни и ефективни са микроелементите, нека разгледаме списък на основните им функции:

Осигуряване на нормален киселинно-алкален баланс,
Участие в процесите на образуване на кръв, секреция и образуване на кости,
Поддържане на постоянно осмотично налягане,
Управление на нервната проводимост,
Създаване на вътреклетъчно дишане,
Ефекти върху имунната система,
Осигуряване на пълно свиване на мускулите.

Става ясно, че микроелементите са необходими на човека, за да поддържа физическото и психическото здраве в правилното ниво, следователно, живеейки в постоянен стрес и във все по-влошаваща се среда, е необходимо да се обърне повишено внимание на приема на не само витамини, но и минерали.Класификация на микроелементите


Основните минерални вещества според количеството на съдържанието се разделят на макроелементи (съдържащи се в организма в количество от 0,1% и повече), микроелементи (съдържание от 0,001% и по-малко) и ултрамикроелементи (съдържание по-малко от 0,00001%). Това е традиционен метод за класификация, но той не дава пълна картина на биологична стойност или заменяемост, така че микроелементите често се класифицират според други характеристики.

Например, има разделение на заменяемостта на микроелементите:

Етерични (желязо, кобалт, манган и цинк),
Жизненонеобходими (алуминий, бор, берилий, йод, молибден и никел),
Токсични (кадмий, рубидий, олово),
Не са добре проучени (бисмут, злато, арсен, титан, хром).

За да се определи стойността на различните микроелементи, има класификация, според която те се разделят на следните групи:

Етерични (желязо, йод, кобалт, манган и цинк),
Вероятно е от съществено значение (бром, молибден, селен, флуор),
Физиологично неактивен (берилий, кадмий).

Всички налични класификации не са идеални, тъй като много микроелементи не са добре разбрани и се държат различно в различни тъкани на тялото, понякога се превръщат от незаменими в токсични. Следователно химиците и лекарите постоянно търсят нови критерии за класификация (роля в храненето и метаболизма например), за да получат най-подробната и разбираема система.Съвместимост на микроелементите с витаминиВ човешкото тяло има ясна връзка и съвместимост на микроелементите и витамините, освен това процесът на съвместимост може да играе както положителна роля, подпомагайки усвояването на витамини или микроелементи, така и отрицателна - деструктивно действаща от една или друга страна на връзката. Много витамини и минерали не реагират, тоест ефектът им един върху друг е неутрален.

Положителна съвместимост:

Витамин А подобрява усвояването на желязо,
Витамин В6 увеличава бионаличността на магнезий,
Цинкът значително подобрява усвояването на витамин D,
Витамин Е е мощен в присъствието на селен.

Несъвместимост на микроелементите и витамините:

Витамин В9 пречи на абсорбцията на цинк,
Калций, магнезий и цинк пречат на усвояването на желязо, т.е.
Медта и желязото обезценяват витамин В12,
Калцият губи своята бионаличност в присъствието на фосфор.

Познавайки тези характеристики, можете да коригирате диетата и да бъдете внимателни, когато приемате лекарства. По правило инструкциите за лекарства посочват как те влияят върху съдържанието на минерали (например цинкът се измива от тялото, когато се приема аспирин).Абсорбция на микроелементитеПовечето микроелементи се разтварят добре във вода, така че проблеми с усвояването им, като правило, не се забелязват. Процесът на абсорбция протича в тънките черва, особено в дванадесетопръстника. Освобождаването на микроелементи става по традиционните начини - чрез издишан въздух, изпражнения (желязо, мед, живак, цинк и фосфор) и урина (бром, калий, литий, манган, натрий).

Проследяване на дефицит

Дефицитът на микроелементи може да има пагубен ефект върху човешкото тяло, основните признаци на липса на микроелементи:

гуша
анемия,
Понижен имунитет,
Забавяне в развитието,
Косопад,
Лошо храносмилане
Наднормено тегло до затлъстяване,
Развитие на диабет
Болести на кожата и костите,
Сърдечно-съдови заболявания,
Сексуални проблеми

Дефицитът на микроелементи възниква при лошо или небалансирано хранене, ако човек живее в екологично неблагоприятен регион, където има питейна вода с недостатъчно качество, с неконтролиран прием на лекарства, които влияят на съдържанието на микроелементи.Ефектът на микроелементите върху имунната системаНеобходимостта от микроелементи се потвърждава от изследвания на учени, потвърждаващи, че микроелементите са в състояние да засилят защитните механизми на имунната система, осигурявайки стимулиращ ефект върху основните функции на организма. Някои от минералите (желязо, йод, кобалт, мед и манган) участват в образуването на антитела, унищожават бактериалните токсини.

Разнообразието от ефектите на микроелементите върху човешкото тяло доказва необходимостта от тези минерали за пълноценното функциониране и поддържане на организма в здравословно състояние през целия живот.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив