Обучение за воля

07/23/2019
от

Повишаването на силата на волята на спортиста е също толкова трудна задача, колкото и усъвършенстването на специалните умения и в никакъв случай не трябва да пропускате този момент от процеса на обучение.

Както вече отбелязахме, стъпките са най-близките цели, но постигането им не е лесна задача. В края на краищата, за да се преодолеят отново, е необходимо усилие на волята или, научно казано, съзнателно мобилизиране на умствените и физическите способности за преодоляване на трудностите. Образованието на волята включва работата по такива психологически качества:

целеустременост
Устойчивост и постоянство, решителност и смелост, издръжливост и самоконтрол
Инициатива и независимост
дисциплина

Без развитието на тези качества, успешното трениране (и още повече конкурентното)става невъзможно. Всеки спортист има свой собствен психологически профил, т.е. различните психологически качества се проявяват в различна степен. Някой е по-упорит, но по-малко сдържан, някой е целенасочен, но нерешителен и плах, и в един критичен момент може просто да се уплаши. Някой, напротив, се осмелява, е готов да премества планини на състезания, но липсата на подходяща постоянство в обучението не му позволява да покаже физически резултата, към който е готов психологически.

Обучението на волеви качества се среща в различни условия в природата. Например, работа с голям брой повторения изисква постоянни волеви усилия, понякога дори трябва да преминете прага на болката, спортистът трябва да се понася, а това не е лесно.

При разработването на произволна програма от културистите е необходимо силно волево усилие от друг план - необходимо е да се съсредоточи колкото се може повече върху движенията, които се изпълняват, и това е многократно за тренировка, дори когато умората е намалена и вниманието и точността на движенията са намалени.

Силовите тренировки трябва да обучават волеви усилия за преодоляване на привидно трансцендентни, но краткосрочни натоварвания. Във всички случаи обучението на волята има определени общи модели.

Необходимо е да се започне с преодоляване на малки трудности, постепенно увеличаване на тяхната интензивност. Спортистът трябва да е уверен, че предложената трудна задача е изпълнима. Трябва да избягвате неуспешни упражнения, използвани за обучение на волята. Усилията на волята, пропиляни, тренират не волята, а съмнението в себе си.Необходимо е да се развие способността за продължително волево усилие. Когато тренирате воля, трябва да използвате система за самоподпомагане - всяко постижение не трябва да остане незабелязано от вътрешния съдия. Обучението на волята е чисто личен въпрос на спортиста и треньора, поради което не се препоръчва публичната собственост да се превръща нито в самия процес, нито в неговите резултати.

Един от най-важните фактори за обучението на волята е редовното водене на дневник. Силно препоръчваме този прост, но изключително дисциплиниращ начин. В дневника е необходимо да се записват не само изпълнените тренировки, но и нюансите на благосъстоянието, диетата и фармакологията. Анализът на дневника ви позволява да идентифицирате някои тенденции в процеса на обучение, както и да определите състоянието на нервно-мускулната система, нейните индивидуални реакции към товара. Анализът на дневника също позволява на спортиста и неговия треньор да определят най-ефективната система за обучение и възстановяване.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив