От колко калории наистина имаш нужда?

06/15/2019
от
В един идеален свят, виното няма калории, шоколадът се брои за зеленчук, а ти можеш да ядеш всичко което си поискаш и си стоиш слаб! За жалост, реалността е друга – калориите се трупат много лесно – понякога само едно хапване навън може да ти струва почти всички калории за деня. И тъй като постоянно сме обстрелвани с реклами за различни вкусни изкушения, понякога се чувстваме сякаш светът се опитва да саботира диетата ни… Разбирането на това от колко калории имаш нужда и как да си ги набавиш най-добре, е първата стъпка към постигането на здравословно тегло.

За всички ли важи „2000 калории на ден“?

Когато Международната здравна организация решава да обнови опаковките на хранителните продукти, те имали нужда от хубаво, кръгло число с което да сравняват препоръчителните дневни стойности, и така избрали 2000 калории. Това е грубо средно изчисление на нужните калории, което не важи за всички. Всеки човек е различен, така че вероятно 2000 калории не са правилни и за теб. Винаги имай предвид това, когато си вземеш нещо вкусно за хапване от магазина и се опитваш да изчислиш порцията си.

Разбери от какво имаш нужда!

Броят калории, от които имаш нужда, зависи от теглото, височината, възрастта, пола и нивото ти на активност. Лесно можеш да изчислиш това с помощта на някой от хилядите онлайн калкулатори за калории. (Внимавай с дневната активност – често хората не определят правилно своето ниво!)

Как да намалиш калориите за да отслабваш

Когато говорим за отслабване, консумираните калории са по-важни от изразходените. Броенето на калории си остава най-добрият начин за следене на енергийният ти прием. Това не е най-приятното нещо на света, но ще ти помогне да забележиш вредни хранителни навици у себе си, които ти пречат в отслабването. Например, често консумираме „незабелижими“ калории когато някой ни почерпи за рожден ден, когато хапваме нещо набързо навън, със следобедното сладко и кафе или малката закусчица точно преди вечеря.

Опитай да изчислиш от колко калории имаш нужда дневно и се придържай към тази норма. Смятай калориите на всяко консумирано нещо и организирай диетата си според препоръчителният ти дневен прием. Може да ти звучи трудно, но това е навик с който лесно ще свикнеш. Важното е да не забравяш целта си и да си готов да работш за нея!