Ползите за спортистите при приема на яйца

09/02/2019
от

Обикновено, когато става въпрос за хранене за натрупване на мускулна маса, първото нещо, което идва на ум, е протеинът, от който са изградени мускулните клетки. И дори хора, далеч от спорта, знаят, че една от най-високо протеиновите храни е пилешкият яйчен протеин. И не напразно, тъй като СЗО (Световната здравна организация) потвърждава това. Целият яйчен белтък има най-висока смилаемост и се счита за еталон, спрямо който се оценяват всички останали протеини.

100 г яйчен протеин съдържа около 11 г протеин. 100 g цяло яйце съдържа приблизително 13 g протеини и 11 g мазнини. Въз основа на това става ясно, че протеинът се намира както в яйчния белтък, така и в жълтъка, но съдържа само жълтъчна мазнина. Следователно, дори и на маса, използването на цели яйца е по-добре да се ограничи. И ако говорим за диета и изчистване, тогава или напълно изключваме консумацията на жълтъци или я ограничаваме до един или два на ден, в зависимост от етапа на диетата. По този начин става ясно, че ако намалявате телесното тегло, тогава трябва да изоставите жълтъка, но, разбира се, да включите протеини в диетата.

Ние се интересуваме повече от протеини. Средното яйце от категория 1 тежи приблизително 60 грама. Оказва се, че средно цяло яйце съдържа около 6 грама протеин и същото количество мазнини. И ако използваме само яйчен белтък, тогава от едно яйце получаваме около 3 грама протеин, останалото, за съжаление, е вода. Оказва се не много изгодно, тъй като с дузина яйца без жълтък получаваме само 30 г протеин.

Следователно, най-практичният вариант при натрупване на маса е да ядете малко жълтъци и белтъци. Например 3 цели яйца и 3 белтъка. От този брой яйца получавате около 25-30 грама протеин, в зависимост от размера на яйцата.

По тегло яйцата се разделят на 5 категории (тегло, в грамове):

B (най-високо) - от 75 и повече
О (избирателно) - 65-74.9
С1 (първо) - 55-64.9
С2 (втора) - 45-54.9
С3 (трета) - 35-44,9

Като цяло, ако сравним цената на 1 грам протеин, тогава цели яйца излизат като рентабилен продукт в сравнение с други протеинови източници. Ако говорим за използване само на белтъци от яйца, то в този случай това не е толкова полезно. Но има един важен нюанс, ако вземем например месо, коефициентът на неговото усвояване ще бъде много по-нисък от този на пилешко яйце и колко протеин от месо всъщност се усвоява е голям въпрос. Следователно яйчният протеин винаги е бил, е и ще бъде един от най-популярните и рентабилни диетични продукти в насипно състояние.

Вредни ли са яйцата

В Съединените щати са проведени мащабни проучвания за установяване на истинската „вреда“ на яйцата. Обект на изследване бяха 27 000 доброволци с различно отношение към яйцата. Някой ги ядат редовно, но някои вече дори са забравили последния път, когато са яли бъркани яйца. Заключението на учените е недвусмислено: тези, които ядат яйца, се хранят по-пълноценно. По-специално, те консумират много повече витамини B12, C, E и A. Освен това, проучванията представиха неочаквани изненади: тези, които ядат до 4 яйца на ден, имат по-нисък холестерол в кръвта, отколкото тези, които са били ограничени до 1 яйце.

Но си струва да се отбележи, че жълтъците от яйцата не са толкова безобидни, колкото всички твърдят. Всъщност те представляват особен риск за хората с наднормено тегло, както и за преддиабет и диабет. Ако имате висок холестерол, избягвайте жълтъците.

Сурови яйца

Яденето на големи количества сурови пилешки яйца не се препоръчва, тъй като те съдържат инхибитор (вещество, което значително забавя процеса на храносмилане) на храносмилателния ензим трипсин. Нещо повече, съдържащият се в протеина авидин пептид блокира жизненоважния биотин (витамин Н), образувайки силен комплекс, който не се усвоява и не се усвоява от организма. Ето защо се препоръчва ядене на пилешки яйца само след термична обработка (при 70 ° С инхибиторът на трипсина се унищожава, а при 80 ° С активен биотин се освобождава от комплекса биотин-авидин).


Съдържанието на витамини и минерали (100 грама сурови пилешки яйца):

Витамин А - 540 IU
Витамин В1 - 0,040 mg
Витамин В2 - 0,457 мг
Витамин РР - 0,075 mg
Витамин B5 - 1,533 mg
Витамин В6 - 0,170 мг
Витамин B9 - 47 mcg
Витамин В12 - 0,89 mcg
Витамин D - 82 IU
Витамин Е - 1,05 mg
Витамин К - 0,3 mcg
Калий - 138 mg
Калций - 56 mg
Желязо - 1,75 mg
Натрий - 142 mg
Магнезий - 12 mg
Мед - 0,072 mg
Манган - 0,028 mg
Селен - 30,7 mcg
Фосфор - 198 mg
Флуор - 1.1 mcg
Цинк - 1,29 mg

Освен жизненоважни витамини и ценни минерали, пилешките яйца съдържат висококачествен протеин, повечето от които, както може би се досещате, пада върху протеини. Яйчните белтъци са истинско хранилище на аминокиселини, включително аминокиселини с разклонена верига като левцин, валин и изолевцин. Освен това всички тези прекрасни вещества се съдържат в яйчните белтъци в най-правилните пропорции - точно тези, които са необходими, за да „блокират“ разграждането на мускулите, разграждането на гликогена и увеличаването на „чистата маса“.
заключение

Яйцата са една от най-здравословните храни за спортистите. Опитайте се да ядете термично обработени яйца - това подобрява усвояването им и също така елиминира риска от салмонелоза. Здравият спортист може да консумира 6-8 цели яйца на ден без риск за здравето, а количеството яйчен белтък е неограничено. Ако имате висок холестерол, изхвърлете жълтъците.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив