Претрениране - как да избегнем негативните последици

10/08/2019
от

Претренирането е отрицателно състояние на тялото, което възниква в резултат на твърде интензивни и инвалидизиращи тренировъчни натоварвания, когато регенеративните способности на организма не са в състояние да се справят с броя и обема на тренировките. Претренирането води до състояние на хронична умора и спиране на хода, намаляване на показателите за сила и по-нататъшен растеж на мускулната маса. Ще поговорим за това какво е претрениране, има ли начини да се избегне претренирането и каква е превенцията на това явление?


Причини за претрениране

Претренирането може да се срещне в почти всеки спорт, но това е един от най-често срещаните проблеми в културизма и фитнеса. Основната и основна причина за претренирането е прекомерно желание за постигане на бързи резултати. Дисбаланс между физическата активност и възможностите на организма, тренировките и възстановяването обикновено възниква от недостатъчно количество време за почивка между тренировките. Всяко ново пътуване до фитнес залата, когато тялото и мускулите нямат време да се възстановят до първоначалното си ниво (да не говорим за суперкомпенсацията), все повече и повече изчерпват резервите на организма.

Състоянието на претрениране по-често се появява при начинаещи, които подлагат неподготвеното си тяло под сериозен стрес. Без да придават значение на това състояние, те продължават да тренират в даден режим, подлагайки тялото на още по-голям стрес. Това увеличава риска от получаване на здравословни проблеми и може да доведе до противопоказания за по-нататъшни спортове за дълго време.

Спортистите с опит ясно разпознават регенеративните способности на тялото си благодарение на опита си, а в допълнение използват и всички видове начини за увеличаването им (промяна на тренировъчни програми, прием на витамини и специални добавки и много други). Начинаещите, поради липса на опит, не си представят как тялото трябва да реагира на силовите натоварвания и дори ако не се чувстват много добре, продължават да тренират интензивно, смятайки, че лошото здраве е процес на адаптация на организма.

Симптоми на претрениране
-Липса на тренировъчен напредък или регресия
-Бърза умора и загуба на сила Депресия,
-раздразнителност и загуба на мотивация Тахикардия
-Намален апетит
-Постоянна мускулна болка
-Отслабен имунитет (симптоми на инфекциозни заболявания)
-Липса на изпомпване по време на тренировка

Много често спортистите не изпитват нито един от горните симптоми на претрениране, въпреки че има такъв (така нареченото безсимптомно претрениране). В този случай спортистът е в състояние на плато за тренировки, резултатите не нарастват и не се влошават. Ако имате признаци на претрениране, трябва незабавно да предприемете спешни мерки, за да предотвратите това състояние. Трябва да сте скептично настроени към тези симптоми, тъй като признаците на претрениране могат лесно да бъдат объркани с голям брой други патологични състояния, така че само лекар може да постави точна диагноза.

Диагностика на претренирането
Прецизно диагностицирането на синдрома на претрениране не е толкова лесно. В момента няма медицински метод, така че можете да разберете какво се случва с вас само по косвени признаци. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, за да изключите възможността за сериозно заболяване. Можете да направите първата си диагноза сами, като измерите сърдечната си честота в покой. Трябва да направите това сутрин, след естествено събуждане, преди да станете и да изпиете сутрешната си чаша кафе. Нормалната честота на контракциите е от 68 до 72 удара в минута. Ако сърдечната честота е бърза или, обратно, забавена, имате причина за притеснение.

Лечение

За щастие, претренирането е лесно за лечение. Не е нужно завинаги да се отказвате от фитнес и пътувания до фитнес залата. На първо място, дайте на тялото си възможност да се възстанови: отменете редовните си тренировки за седмица или две, заменете ги с разходки, йога, упражнения за разтягане на мускули. Прегледайте хранителната си концепция: приведете нормално калориите, яжте повече плодове и зеленчуци (около 5-8 порции на ден), приемайте сложни витамини с минерали. Веднага след като направите храненето си балансирано, веднага ще се възстановите.

Предотвратяване на претрениране

Научете се да чувате тялото си и тревожните сигнали, които ви дава. Вероятно е нежеланието да правите последното упражнение или да бягате на излишен километър не означава вашия мързел, а максималната умора на тялото ви. Никой не спори - за да се постигнат максимални резултати, е необходимо постоянно да се увеличава интензивността на тренировъчните натоварвания. Но да работиш упорито е да нараняваш себе си. Златното правило на културизма е: „По-добре да не тренираш, отколкото да тренираш.“ Това изобщо не означава, че можете да хакнете на тренировки или постоянно да пропускате часовете във фитнес залата без основателна причина. Сигурен начин да избегнете претренирането е да правите кратки почивки в тренировъчния си график. 4 до 6 седмици занятия се заменят с 1 седмица почивка - тази схема позволява в повечето случаи да не се претренира и дава възможност на тялото да лекува незначителни щети на мускулите и връзките, което ще предотврати развитието на сериозно нараняване. Основната тайна на идеалното тяло е времето. Първите видими резултати идват след няколко месеца силови тренировки, но вие, уви, няма да получите наистина перфектно тяло по-рано, отколкото след 2-3 години постоянна тренировка. Не е необходимо да бързате с "изгарянето" на мазнините или мускулния растеж. В силовите спортове, както никъде другаде, се цени главната женска добродетел - търпението.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив