Процеса на изпомпване

10/17/2019
от

Едно от първите усещания, които изпитвате след започване на тренировка, е изпомпването. Мускулите ви набъбват, ставайки забележимо по-големи от обичайния им размер, излизат вени. Чувствате се мощни, огромни и пълни с енергия. Изпомпването обикновено се усеща след четири до пет серии упражнения. Често можете да поддържате това усещане по време на тренировката си, тъй като повече кръв тече към областта, която се развива, носейки свеж кислород и хранителни вещества за интензивни мускулни контракции.

Изпомпването се случва, защото кръвта се влива в определени области на тялото поради активната работа на мускулите и натоварването върху сърдечно-съдовата система. Но в същото време няма такава мощна сила, която да изтласква кръвта от мускула. По този начин допълнителната кръв остава в мускула за известно време, което води до набъбване в сравнение с нормалния му размер. Фактът, че мускулите ви в изпомпано състояние стават по-масивни и впечатляващи, обяснява защо културистите са толкова любители на помпането, преди да позират. С жестока конкуренция дори и най-малкото предимство може да ви помогне.

Доброто изпомпване дава едно от най-приятните усещания в света. Според д-р Фред Хатфийлд (феновете го наричат „д-р Бенч Прес“), шампион в тежка категория и специалист по практическа физиология, „голямо количество кръв, постъпваща в мускулите, стимулира проприоцептивните сензори. Помпането в резултат на упражнения създава каскада от хормонални реакции включително освобождаването на ендорфини и енцефалини, които са естествени болкоуспокояващи. " Освен това, както обяснява д-р Хатфийлд, с времето се развива асоциация между упражненията и положителните чувства, които изпитвате, поради което центровете за удоволствие в мозъка ви са още по-стимулирани, когато тялото свързва усещанията от интензивна тренировка с впечатляващ резултат.

Комбинация от физически и физиологични фактори може да окаже огромно влияние върху вашите чувства и качеството на вашата тренировка.

Когато се изпомпвате, се чувствате по-добре и по-силно, по-лесно е да се насилите да тренирате още по-усилено и да постигнете още по-високо ниво на интензивност. От време на време влизате във фитнес залата с чувство на умора и отмора, но когато видите фантастична помпа след няколко минути работа, изведнъж усещате прилив на енергия и сте готови да вдигнете всякаква тежест, която видите пред себе си.

Има обаче дни, в които просто няма изпомпване, колкото и да се стараете. Понякога това се дължи на физически причини. Вие спите твърде малко, спортувате твърде често или ходите на диета, а тялото ви просто няма достатъчно хранителни вещества за добра помпа от упражнения. Но в повечето случаи откривам, че липсата на изпомпване показва липса на фокус. Разбира се, трябва да се отпуснете правилно, да се храните добре, да осигурите енергия на тялото, за да избегнете претренирането - но колкото и да се чувствате зле, изпомпването ще се случи така или иначе, ако сте упорити и фокусирани върху урока си.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив