Точкова редукция - мит или реалност?

07/23/2019
от

Точковата редукция е една от най-коментираните теми във фитнес средите. Редица бодибилдъри от старата школа са вярвали в нейния ефект. Известно е, че популярни културисти като Франко Коломбо са правели стотици преси с надеждата да редуцират мазнините на корема. Основата на тази хипотеза е, че мазнините могат да бъдат изгорени локално с локални тренировки.

Скорошните изследвания в тази сфера показват, че точковата редукция е по-скоро мит отколкото реалност. Защо? Защото мазнините не се натрупват на случаен принцип в организма, а притежават определена зоновост. Това означава, че напълняването е различно при мъжете и жените:

Един възрастен мъж има тенденция за натрупване на телесните мазнини в гърдите, корема, "любовните дръжки" и задните части, до придобиване на форма "ябълка".

Възрастната жена има тенденция да носи мазнини в гърдите, бедрата, талията и ханша, за създаване на "круша" форма.

Тези разлики настъпват поради различната концентрация на половите хормони естроген и тестостерон. Те имат активиращ ефект върху натрупването в мастните клетки; нещо повече, очевидно е, че при различните полове концентрацията на мастните клетки и рецепторите им за различните хормони е различна и предварително обусловена.

От тук следва друг извод: Да, точкова редукция има, но тя е индивидуална за всеки човек. Кой къде първо ще свали е въпрос на гени, тренировъчна история и хормони.

Друг важен момент е, че от хормоналния баланс зависи топенето и натрупването на мазнини. Влиянието на движението на отделен мускул е нищожно.

Според научните изследвания, притокът на кръв е от голямо значение за изгарянето на мазнините. Лош приток на кръв към определени части на тялото се равнява на лоша загуба на мазнини от тези области. Фрейн дори твърди, че има доказателства за това, че развитието на мастната тъкан влошава кръвоснабдяването на мястото, откъдето и възможностите за увеличаване на разграждането на мазнини са намалени – по-малко хормони стигат до проблемната тъкан и транспортът на мазнини навън е затруднен.

В сравнително скорошно проучване се посочва, че притокът на кръв и липолизата са по-високи в подкожна мастна тъкан в непосредствена близост до контрактиращ мускул (Stallknecht, 2007 г.). Авторът изследва промените в структурата и концентрацията на мазнини при упражнения с краката в продължение на 30+ минути при няколко човека и заключението е, че полза от подобно движение за липолизата определено има, като според него то се дължи на увеличения кръвен ток през задвиженото място.