Видове протеини

07/16/2019
от

Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин е източник на протеин, който има висока биологична стойност. Днес почти никой спортист, който участва в спортните сили, не може да се справи без суроватъчен протеин. Тази хранителна добавка подобрява метаболизма в мускулната тъкан, а също така помага на спортистите да поддържат чиста мускулна маса. Всъщност суроватъчният протеин е суроватъчен протеин, който бързо се усвоява и абсорбира от тялото, което безспорно е плюс за тази хранителна добавка. По своята биологична стойност суроватъчният протеин превъзхожда продукти като яйца, извара, соя и много други. За всичко това си струва да се отбележи, че суроватъчният протеин съдържа голям брой аминокиселини BCAA, които са толкова необходими за структурата на мускулната тъкан.

Как да си направим суроватъчен протеин?

Най-разпространеният метод за производство на суроватъчен протеин е кръстосана филтрация. Полученият протеин по този метод на практика не съдържа (или съдържа в минимално количество) лактоза и мазнини, докато всички полезни свойства на продукта са запазени.

Защо да купите суроватъчен протеин?

Най-популярните видове суроватъчен протеин са - концентрат и изолат на суроватъчен протеин. Суроватъчен протеинов концентрат - е по-евтин продукт, тъй като съдържа нисък процент протеини (от 40 до 80%). Той също има ниска цена поради най-простата технология за извличане на протеини. При този вид протеини, много често остават мазнини и лактоза, които се избягват от хората, водещи активен начин на живот.

Заключение: купувайки концентрат от суроватъчен протеин, ще спестите пари, но получавате продукт с ниско качество на спортното хранене.

Изолят суроватъчен протеин - е чист продукт на спортното хранене, така че цената за него е подходяща. При този вид суроватъчен протеин концентрацията на протеини е до 95%. Изолят суроватъчен протеин почти не съдържа мазнини и лактоза (или се съдържа в минимални количества).

Заключение: закупуване на суроватъчен протеинов изолат, получавате качествен, но по-скъп продукт за спортно хранене.

Яйчен протеин

Яйчния протеин е един от първите спортни добавки, които се появяват в магазините за спортно хранене. Този вид протеин е с висока бионаличност, който характеризира степента на усвояване на хранителните вещества. Това означава, че хранителните вещества от яйчен протеин се абсорбират напълно с минимална загуба под формата на продукти на разлагане. Също така, яйчния протеин подхранва мускулната тъкан с аминокиселини за дълъг период от време. Той почти не съдържа мазнини, лактоза и въглехидрати, което несъмнено е голям плюс за тази хранителна добавка. Друг от полезните свойства на яйчен протеин е, че той не съдържа почти никакъв холестерол, за разлика от цялото яйце.

Соев протеин

Соев протеин - той е направен от неживотински продукти, и е толкова обичан от вегетарианските спортисти. Имайте предвид, че анаболния ефект на соевия протеин не е толкова висок, колкото този на суроватъчния протеин, но той има забележително свойство да предотвратява катаболизма. Също така, соевия протеин е богат на аминокиселини, като аргинин, 100 грама протеин съдържа около 8 грама аргинин. Соевият протеин е продукт за спортно хранене, който е чудесен за спортисти, които не искат да изграждат повече мускулна маса. Недостатъкът на този вид спортно хранене е, че тук протеина съдържа голямо количество изофлавони, които намаляват нивата на тестостерона. Ето защо, мъжете не трябва да приемат соев протеин в големи количества за дълъг период от време.

Казеинов протеин

Казеин - е източник на дълготрайни протеини. Проучванията показват, че при приемането на казеинов протеин мускулите на спортиста се хранят с аминокиселини до 7 часа. Това осигурява силен антикатаболен ефект, който не присъства при приемането на други видове протеини. Ето защо, много често бодибилдърите вземат казеин протеин за една нощ. Поради бавното усвояване на протеините, мускулните тъкани се хранят с аминокиселини през цялата нощ. Казеинът е естествен млечен продукт, който се произвежда от мляко чрез ултрафилтрация без използването на химически добавки.

Комплексен(сложен) протеин

Тук всичко е доста просто. Сложните протеини са спортни добавки, които съдържат смес от различни видове протеини, “бързи” и “дълги”. "Бързите протеини" осигуряват пикова концентрация на аминокиселини скоро след поглъщане, а "дългите протеини", като казеин, осигуряват продължително мускулно хранене. Като правило, сложни протеини се купуват от спортисти, за да спестят пари. По-евтино е да закупите една кутия от комплексен протеин, който съдържа както „бързи“, така и „дълги“ протеини, вместо да купувате два различни вида протеини.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив