SARMS Промо

0885 348 157 Кликнете за бързо набиране

Всичко за витамин К

11/22/2019
от Екип GOLD SARMS


Основната функция на витамин К е да поддържа нормалната коагулация на кръвта. Ако този индикатор е нарушен, тогава с всяко увреждане е трудно да се спре кръвта. Независимо дали става въпрос за кървяща рана или малка драскотинаПървото споменаване на витамин К се свързва с Дания. В началото на 20 век биохимикът Хенрик Дам предположи, че в храните има вещества, които влияят на коагулацията на кръвта. Витамин К стана такова съединение, за откритието на което впоследствие Дам получи Нобелова награда.


Какви храни съдържат витамин К

Източниците на витамин К са зелени зеленчуци, коприва, бял карфиол, броколи, зехтин, извара и мляко. Можете да попълните нормата на витамин заедно с пшеничните трици, зърнени култури и плодове. Добре е да ядете киви, банани и авокадо.

Витамин К се синтезира независимо в човешкото тяло. Например, често неговият източник е Е. coli в дебелото черво.

Защо витамин К


Витаминът защитава организма от развитието на остеопороза. Освен това помага за усвояването на калция. Ако не е достатъчно, тогава калцият не се задържа и естествено напуска тялото чрез урината.Витамин К е отговорен и за това, че калцият не се натрупва около съдовете. Калцификацията нарушава кръвоносната система, тъй като съдовете стават твърди. Друг витамин синтезира специален протеин, който е отговорен за това, че калцият не се натрупва в мускулите на тялото. Освен това предотвратява развитието на рак на черния дроб и рак на простатата.

Ежедневен прием на витамин К

Витамин К е един от онези витамини, чиято дневна доза не зависи от пола или възрастта на човека, а от теглото му. Така че за 1 килограм тегло е необходим 1 микрограм витамин. Следователно с тегло от 50 килограма тялото се нуждае от 50 микрограма, с тегло 70 килограма - 70 микрограма и така нататък. При прием на антибиотици дневната норма на витамина се увеличава.Например стандартната човешка диета съдържа около 300 до 500 микрограма витамин К.

Недостиг на витамин К

Тъй като не всеки продукт съдържа достатъчно количество витамин К, дефицитът му е изключително рядък. Например, когато човек е на диета дълго време и се ограничава в храната. Или когато приема лекарства, които блокират усвояването на витамин К.

Излишък от витамин К

Витамин К, доставен с натурални продукти, е нетоксичен. На практика няма случаи на хипервитаминоза. Витамин К се натрупва само при приемане на синтетични аналози. В такива случаи нивото на коагулация на кръвта се увеличава в организма, което също е вредно за здравето.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив