SARMS Промо

0885 348 157 Кликнете за бързо набиране

За какво е полезен глутамина в културизма?

11/18/2019
от Екип GOLD SARMS

Това вещество представлява около 50% от общия аминокиселинен състав на човешкото тяло. Глутаминът е от съществено значение за правилното функциониране на бъбреците, панкреаса, половите жлези и за поддържане на нормалните функции на имунната система.Производителите на спортно хранене произвеждат индивидуални препарати от глутамин, а също така го включват в други продукти (протеини, гейнери, креатин и др.).
Ефектът на глутамин върху тялото на спортиста

Глутаминът в културизма, пауърлифтинга, фитнеса и други спортове е от особено значение. Ако обикновеният човек може да има достатъчно глутамин, идващ от храната, тогава тялото на спортиста изисква много по-голямо количество от това вещество, което е малко вероятно да можете да осигурите с обикновена храна. Ето защо аминокиселините и по-специално глутаминът са толкова популярни днес на пазара за спортно хранене.

За съжаление, по-голямата част от глутамин, който влиза в тялото отвън, се използва от чревни клетки, така че натоварванията с висока интензивност водят до липса на тази аминокиселина в тялото на спортиста. За да компенсира дефицита, тялото произвежда това вещество от други аминокиселини или избира готовото вещество от мускулите. По този начин се наблюдават катаболни процеси в мускулите на спортиста, а протеиновите структури в мускулите се унищожават. С други думи, спортиста губи мускулната маса, която е създадена с такава трудност.

Глутаминът има анаболен ефект върху тялото на спортиста и също така осигурява енергиен потенциал за свиване на мускулите. Последните открития на спортните диетолози предполагат, че аминокиселината глутамин свежда до минимум загубата на миозин, който е основният контрактилен протеин в мускулната тъкан. В допълнение, ефектът на глутамин влияе върху метаболизма на въглехидратите, в резултат на което нивото на кръвната захар се повишава и нивото на инсулин остава непроменено.

Под влияние на тази аминокиселина се стимулира метаболизмът на мастните киселини и се потиска растежа на мастната тъкан.Тоест глутаминът е от особена ценност за хора с наднормено тегло.

Глутаминът в културизма е особено важен, тъй като в допълнение към всичко гореизброено, това вещество засилва производството на растежен хормон в организма на спортиста. И допълнителния прием на глутамин преди тренировка осигурява значително повишаване на нивото на мускулния гликоген 2 часа след прекратяване на упражнението.С други думи, действието на глутамин има положителен ефект върху мускулния обем.

Глутамина в храната

Къде се съдържа глутамина? Както бе споменато по-горе, обикновените храни не могат напълно да задоволят нуждите на организма от това вещество, но си струва да се подчертаят храни, богати на глутамин, комбинацията от които с хранителни добавки е много полезна.


Вреден ли е глутаминът?

Глутаминът и спортното хранене като цяло не са вредни за тялото ви. Той обаче има и противопоказания.
Страничните ефекти на глутамина обикновено се проявяват при прекомерно високи дози, които не отговарят на препоръките на производителя.

Предозирането може да бъде придружено от нарушени функции на стомашно-чревния тракт, както и повишен стрес върху черния дроб и бъбреците. Въпреки това, при спазване на препоръките за употреба, тази аминокиселина има изключително положителен ефект върху организма на спортиста.

Коментари

Няма намерени мнения

Напиши отзив