Защо понякога ни е трудно да спрем глада?

07/23/2019
от

Още сте гладни дори след като сте хапнали обилно количество зеленчуци и протеини, както препоръчват всички диетолози? Колкото и странно да звучи, това се случва на доста хора. Всъщност, гладът е сложна тема; по-скоро прилича на алгебра, отколкото на просто събиране и изваждане. А и трябва да се вземат предвид сложните химични процеси в организма. Консумирането на по-малко количество калории, което е задължително за отслабване, е нормално да ви накара да се чувствате гладни. Освен това, трябва да се борите и с психологическите навици и изкушенията навсякъде около вас.


Защо зеленчуците не ни засищат винаги
Разбираме откъде диетолозите са стигнали до извода „хапвайте повече зеленчуци когато сте гладни“. Но, въпросът е че това не действа за всички. Защо? Защото гладът не е просто празен стомах. Механичният глад (когато в стомаха наистина няма нищо) е само част от пъзела.
Да, яденето на килограм зеленчуци дневно ще запълни стомаха ви, но не е задължително да засити апетита ви. Защо? Защото не всички зеленчуци изпращат на мозъка сигнал за ситост. Определен вид мозъчни клетки са отговорни за контролиране на апетита. Тези клетки засичат хранителните вещества и информират мозъка за храната, която сте консумирали. Тези клетки реагират при амино киселини, не при маруля.
Амино киселините аргинин и лизин реагират силно на тези нервни клетки за по-малко от 30 секунди. Храните с висока концентрация на аргинин и лизин включват:
- Пилешко месо
- Леща
- Бадеми
- Авокадо
Ако се безпокоите за калориите от някои от тези храни, опитайте да приемате хранителни добавки с аргинин и лизин по време на диетата ви. И да, яжте си зеленчуците, но се опитайте да не прекалявате.


Други начини за контролиране на апетита
1. Спете повече
Недостатъчният сън – например 5 часов – кара средностатистическия човек да консумира с около 400 калории повече на следващия ден. Липсата на сън влияе върху специални центрове в мозъка и пречи на вътрешния ви часовник. Това води до промени в продукцията на лептин (хормона на ситостта) и герлин (хормона на глада). Казана по-просто, липсата на сън ви кара да се чувствате по-гладни, обикновено за храни богати на калории.
2. Яжте повече протеин
Д-р Джейд Тета е направила извода, че протеинът е кралят на ситостта. Ако искате да намалите глада си, прсто приемайте по-голямо количество протеини през деня. Едно старо правило е яденето на 1 грам протеин на 1 килограм телесно тегло. Протеинът на прах е също чудесен избор за потискане на глада.
3. Вжте правилния вид фибри
Именно това се опитват да постигнат хората, които консумират по 1 кг зеленчуци дневно. Разтворимите фибри, под формата на гелове, имат най-мощния засищащ ефект. Този тип фибри покриват стомашната лигавица и по този начин намаяват нуждата за храна. Сред този тип фибри са:
- Бета глюкан
- Псилиум
- Глюкоманан
- Пектини
Всички тези вещества могат да бъдат намерени под формата на хранителни добавки. Смесете няколко от тях в чаша вода и консумирайте около 30 минути преди хранене.
4. Приемайте достатъчно микронутриенти
Нали знаете как бременните жени изпитват глад за определени храни. Една теория е, че на тях им липсва определен вид микронутриенти. Гладът за определени храни по време на диетата за отслабване е нормално нещо. Някои диети ви карат значително да ограничите разнообразието от храни, което може да доведе до витаминен или минерален дефицит. Тялото ви ви изпраща сигнал за липсващите вещества, а вкусовите ви рецептори ви дават предложения за това от какво имате нужда – обикновено предложенията не са добри.